geldlessen.nl

Hoe word je rijk? Voor mbo

Mbo-docenten leren zelf de 'Hoe word je rijk?' preventie van schulden lessen geven (training on the job) of lopen mee tijdens de lessen (observatiegericht leren). Door het observatiegericht leren kunnen docenten de kennis en informatie zelf toepassen.

Beschrijving van de training

Mbo-docenten kunnen belangrijke informatie rondom zorgverzekering, studiefinanciering, boetes, contracten (mobiele telefonie en AfterPay), fraude en het incassotraject laten terugkomen in eigen lessen, met jongeren in gesprek gaan over deze schuldenmakende onderwerpen én weten hoe ze vroeg kunnen signaleren en doorverwijzen.

Activiteiten

1. Money start verzorgt lessen 

De gastdocenten van Money Start verzorgen de 6 lessen van ‘Hoe word je rijk?’. De lessen worden gegeven door professionals die dagelijks te maken hebben met jongeren in de schulden, zoals jongerenschuldhulpverleners en budgetcoaches. Ook staan ervaringsdeskundige peer educators voor de klas, jongeren die zelf flinke schulden hebben. Zij delen hun ervaringen met schulden maken, de impact ervan op hun leven en hoelang het duurt voordat je schuldenvrij bent.

2a. Docenten lopen mee tijdens lessen (observatiegericht leren)

Docenten van de school zijn bij alle lessen aanwezig. Ze krijgen per les de leerdoelen, de achtergrondinformatie, de lesbrief en de werkboekjes van te voren opgestuurd om te bestuderen. Tijdens de les observeren ze de docenten van Money Start en zien en ervaren hoe de professionals uit het werkveld de informatie effectief aan jongeren overdragen en met de ingewikkelde lesstof aansluiten bij de leer-, leef- en denkwereld van jongeren. Ze leren hoe ze de lesstof, de speciaal voor ‘Hoe word je rijk?’ geproduceerde films, diverse interactieve opdrachten en de peer educator inzetten om de jongeren op gedetailleerde wijze te leren wat ze moeten weten en doen om niet in de schulden te komen.

2b. Docenten van de school geven les onder begeleiding (bij training on the job)

Docenten van de school geven de 6 ‘Hoe word je rijk?’-lessen, terwijl er een professionele docent van Money Start bij de les is. Na de les word de les geëvalueerd en worden alle tips en tops besproken. Er word een verbeterplan opgesteld en de mbo-docent geeft vervolgens de lessen, terwijl de Money Start docent aanwezig is. Er wordt wederom geëvalueerd en daarna mag de mbo-docent de lessen zelfstandig geven. Er worden afspraken gemaakt wanneer de Money Start docent weer langs komt om de vorderingen te zien en om de mbo-docent te voorzien van aanvullende advieze

3. Aanvullende training

Mbo docenten krijgen van de Money Start-docent een aanvullende training over de 6 onderwerpen van ‘Hoe word je rijk?’. Dat zijn zorgverzekering, studiefinanciering, boetes, contracten, fraude en het incassotraject. Door deze training leren de schooldocenten over deze belangrijke onderwerpen, waardoor ze deze informatie kunnen laten terugkomen in eigen lessen, met jongeren in gesprek kunnen gaan over deze schuldenmakende onderwerpen én weten hoe ze vroeg kunnen signaleren en doorverwijzen indien gewenst.

4. 'Hoe word je rijk?' community

Money Start biedt via de ‘Hoe word je rijk?’ Community de mogelijkheid voor de mbo-docenten om vragen te stellen, zich te professionaliseren en om geholpen te worden om kennis en kunde op te doen omtrent preventie van schulden.

5. Optioneel: doorlopende leerlijn

Op verzoek ondersteunt Money Start bij het maken van een doorlopende leerlijn 'financieel redzaam’ binnen het mbo, waarbij de ‘Hoe word je rijk?’ lessen vast onderdeel zijn van de doorlopende leerlijn.


Praktische informatie (training-on-the-job)

Duur scholing

12 uur theorie en 12 uur praktijk.

Max. aantal deelnemers

Theorie in groep mogelijk, praktijk is één op één

Beschikbaar vanaf

Maart 2024

Locatie

Schoollocatie

Leervorm/werkvorm

Training-on-the-job, maatwerk mogelijk

Richtprijs

+/- €5000 (door maatwerk prijs altijd op aanvraag)

Praktische informatie (observatiegericht leren)

Duur scholing

Aanwezigheid bij de lessen (afhankelijk van aantal geplande lessen) en twee uur aanvullende training per lesonderwerp.

Max. aantal deelnemers

Maximaal 2 docenten per les.

Beschikbaar vanaf

November 2023

Locatie

Schoollocatie

Leervorm/werkvorm

Observatiegericht leren, maatwerk mogelijk

Richtprijs

+/- €3000 per heel lesprogramma van zes onderwerpen

Contactpersoon

Alan Bredenhorst

Over de aanbieder

Money Start is met ‘Hoe word je rijk?’ al ruim tien jaar dé toonaangevende aanbieder van lessen in preventie van schulden voor kwetsbare jongeren.

Met 18 jaar zijn jongeren voor de wet financieel verantwoordelijk. Het is voor sommige jongeren heel moeilijk om te begrijpen wat er dan precies van hen verwacht wordt. Daardoor gaat het soms mis. We gaan er daarom vanuit dat jongeren hulp en uitleg nodig hebben om op een goede manier financieel verantwoordelijk te worden.

Jongerenschuldhulpverleners geven aan dat jongeren die in de schulden zitten massaal dezelfde fouten maken. In hechte samenwerking met de schuldhulpverlening en het onderwijs analyseert Money Start deze patronen. Die patronen, waardoor jongeren explosief in de schulden komen na hun 18e verjaardag, vormen de basis van onze aanpak. ‘Hoe word je rijk?’ vertaalt ingewikkelde wetgeving, regelzaken en doe-dingen zó, dat leerlingen/studenten deze ook kunnen begrijpen.

We weten dat schulden de start kunnen zijn voor veel andere problemen van jongeren, zoals vroegtijdig schoolverlaten, werkloosheid, criminaliteit, verslaving, armoede en sociale isolatie. Door jongeren op tijd te bereiken met het effectieve lesprogramma ‘Hoe word je rijk?’ kunnen we ze goed voorbereiden op hun 18e levensjaar.

Resultaat: jongeren hebben de noodzakelijke kennis en vaardigheden meegekregen om niet in de schulden te komen ná hun 18e verjaardag. Hierdoor kunnen schulden al op jonge leeftijd voorkomen worden.

‘Hoe word je rijk?’ bestaat uit 6 lessen: zorgverzekering, studiefinanciering, boetes, contracten (mobiele telefonie en AfterPay), fraude en het incassotraject. Deze thema’s zijn de belangrijkste oorzaken van schulden die jongeren maken na hun 18e verjaardag.

Aanbieder

Money Start

Kosten

Betaald

Geschikt voor

Type training

Locatie

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.