Programma Financiële educatie
Het gratis Programma Financiële educatie helpt je financiële vaardigheden in je lessen te integreren en je kennis te vergroten over financiele thema's die leven bij jongeren. Met de financiele quickscan wordt duidelijk in welke mate studenten financieel redzaam zijn en welke onderwerpen nog aandacht nodig hebben in de klas.
Het Nibud heeft in opdracht van Wijzer in geldzaken het Programma Financiele educatie ontwikkeld. Dit is een gratis online omgeving waaruit je zelf de meest recente kennis van de diverse financiele thema’s kunt verwerven. Het bevat de theorie over de belangrijkste thema´s en onderwerpen die thuishoren in de financiële educatie en bij financiële redzaamheid van mbo-studenten. Zoals heldere informatie over bijvoorbeeld crypto’s zodat je studenten de risico’s begrijpen en hierover verstandige keuzes kunnen maken. Deze informatie kan je zelf gebruiken in lessen over geld, specifiek voor het leerjaar en de aandachtsgebieden van je studenten. Je vindt het Programma Financiële educatie op de digitale leeromgeving van het Nibud.
Update en uitgebreid voor het voortgezet onderwijs
Het programma in recent geupdate en uitgebreid voor het voortgezet onderwijs waarbij de onderwerpen zijn ingedeeld op leeftijd. Voor een 12-jarige zijn immers andere geldzaken relevant dan voor een 16-jarige. Elk onderwerp start met de leerdoelen per leeftijdsgroep (12 t/m 14 jaar en 15 t/m 17 jaar) en de competenties die iedereen boven de 18 zou moet beheersen. Vervolgens volgt de informatie die de leerlingen nodig hebben om die leerdoelen te halen. Elk onderwerp sluit af met een overzicht van relevante links en aanbevelingen, zoals stellingen om in de klas met elkaar in gesprek te gaan en informatie uit onderzoek.
Financiële quickscan
Een aanvulling op het Prorgamma is de Nibud Financiële quickscan voor mbo-docenten. Hiermee is het snel duidelijk in welke mate studenten financieel redzaam zijn en welke onderwerpen meer aandacht verdienen in de klas. In de online quickscan beantwoorden studenten 35 vragen in de vorm van een stelling. Daarna krijgen ze een rapport met feedback op hun antwoorden. Is het antwoord goed, dan krijgen ze een vinkje. Kan het beter, dan krijgen ze in het feedbackrapport met praktische tips om aan hun financiële vaardigheden te werken. Als ze daar hulp bij willen, biedt de quickscan ook een uitnodiging om met de docent of begeleider in gesprek te gaan. De Nibud Financiële quickscan is tot stand gekomen met financiering van a.s.r. en met behulp van diverse organisaties en mbo-docenten verrijkt.