geldlessen.nl

Geldlab

Actief aan de gang in een museum met geldlessen, hoe dan? GeldLab!

Hoe jonger geleerd goed met geld om te gaan, hoe kleiner de kans op geldproblemen later. Dat is waar GeldLab voor staat. In GeldLab krijgt ‘leren door te doen’ concreet vorm. GeldLab daagt leerlingen uit zelf de baas over hun geld te zijn. In diverse games gaan ze de confrontatie aan met verleidingen en risico’s gebaseerd op herkenbare situaties uit het dagelijks leven. Fouten maken mag in Geldlab, daarvan leren jongeren immers het meest! En liever maken ze ‘fouten’ in GeldLab … dan in het echte leven.

Programma

Na een klassikale introductie gaan de leerlingen in groepjes aan de slag met het spelen van diverse games. Hoewel ze in groepjes samenwerken, heeft elke leerling zijn of haar eigen device met daarop een persoonlijk rekeningoverzicht. Bij aanvang ontvangen de leerlingen een startbedrag van 100 Pieken (de munteenheid in GeldLab) waarmee ze drie zaken moeten regelen:

  • boodschappen doen
  • telefonisch bereikbaar zijn
  • vervoer verzorgen

Het startbedrag is voor deze uitgaven lang niet voldoende; in negen games kunnen ze extra Pieken op hun rekening krijgen door het maken van prijsbewuste keuzes of met een bijbaantje. Met een draai aan het Rad van (On)Fortuin krijgen ze te maken met financiële mee- of tegenvallers. De games in GeldLab geven inzicht in omgang met geld en helpen leerlingen om financiële kennis en kunde te ontwikkelen.

De leerlingen krijgen een uur lang de tijd om GeldLab uit te spelen.

Lesduur 

90 minuten

Kosten

€4,50 per leerling

Museumles GeldLab boeken?

Vul het contactformulier in op de website van het Belasting & Douanemuseum

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.