geldlessen.nl

Handelen in crypto’s of beleggen?

Uit onderzoek weten we dat beleggen onder jongeren steeds populairder wordt. Ook wordt gehandeld in crypto’s of jongeren zijn er heel nieuwsgierig naar. Sinds een paar jaar geven wij, de Autoriteit Financiële Markten, hierover gastlessen tijdens de Week van het Geld. Ook dit jaar weer. Tijdens de interactieve gastles bespreken wij wat beleggen is en wat het verschil is met handelen in crypto’s.

Jonge beleggers hebben regelmatig te hoge verwachtingen. Hierdoor zijn ze geneigd om meer risico te nemen. Soms gebruiken ze (geleend) geld dat ze eigenlijk niet kunnen missen. Daarbij handelen jongeren ook wel in producten waarvan risico’s moeilijk te overzien zijn, zoals crypto’s. Herken jij dit? Bij jezelf of in jouw omgeving?

Beleggen

Beleggen kan een mooi middel zijn om vermogen op te bouwen. Beleggen is wel risicovoller dan bijvoorbeeld sparen. Zo kan het rendement lager uitvallen dan verwacht. De AFM zegt altijd: pak het verstandig aan, informeer je goed en volg niet zomaar anderen. Denk aan de lange termijn, doe aan spreiding en beleg altijd alleen met eigen geld dat je niet direct nodig hebt. En wees ook kritisch op de reclames van beleggingsapps. De AFM ziet af en toe dat bedrijven bijvoorbeeld adverteren met ‘gratis beleggen’ terwijl er toch kosten zijn.

Handelen in crypto’s

Crypto’s zijn een zeer risicovolle producten. Crypto’s zijn namelijk lastig te doorgronden en kwetsbaar voor oplichting en manipulatie. De waarde is bij de meeste crypto’s is moeilijk te bepalen waardoor er veel speculatie plaatsvindt. Koersen van crypto’s kunnen dan ook sterk schommelen. Ook is er een reële kans dat crypto’s hun waarde zelfs helemaal verliezen. Verdiep je goed voordat je iets met crypto’s gaat doen. Als je toch besluit om veel risico te nemen, handel dan alleen met eigen geld dat je kan missen.

Finfluencers

Ook hebben we het in de gastles over ‘finfluencers’: dat zijn influencers die zich op sociale media specifiek uitspreken over beleggen of handelen met crypto’s. Ze zijn actief op TikTok, Instagram, YouTube etc. Finfluencers kunnen op een toegankelijke manier informatie geven maar het belang voor jou als belegger moet daarbij altijd voorop staan. De AFM ziet helaas dat finfluencers zich niet altijd aan de regels houden.

Duur

60 minuten

Kosten

Gratis

Gastles aanvragen 

Een aanvraag voor een gastles kan via de website Week van het geld.

Aanbieder

Autoriteit Financiële Markten

Kosten

Gratis

Soort lesmateriaal

Onderwijsniveau

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.