Geldlessen » Onderwijstype » (Voortgezet) speciaal onderwijs

Geldlessen op het speciaal onderwijs

Omgaan met geld gaat om meer dan rekenen met euro’s. Wat doe je, als je vrienden hun geld uitgeven aan snacks, maar jij wilt sparen voor iets groters? Of als je graag dezelfde gympen wilt als je favoriete YouTuber, maar je hebt niet genoeg geld? En die telefoon bij dat abonnement, is die nou echt gratis of betaal je ervoor? 

Jongeren komen al op vroege leeftijd in aanraking met allerlei financiële keuzes. Terwijl verleiding, beïnvloeding en risicovolle manieren om ‘makkelijk’ aan geld te komen op de loer liggen.

Jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs vormen een extra kwetsbare doelgroep: verantwoord financieel gedrag en reflectie op eigen gedrag is minder vanzelfsprekend. En niet iedereen leert vanuit huis goed met geld om te gaan. Om leerlingen voor te bereiden op de toekomst en zoveel mogelijk mee te laten doen, is het belangrijk aan aandacht te geven aan leren omgaan met geld.

Aan de slag met financiële vaardigheden

In de zoekmachine vind je lesmaterialen die ontwikkeld zijn voor het speciaal onderwijs. Kies het lesmateriaal dat past bij jouw klas. Je kunt zoeken op trefwoord, filteren op onderwijsniveau, Nibud-leerdoel of type materiaal.

Ga naar zoekmachine lesmateriaal speciaal onderwijs
De Week van het geld
De Week van het geld

Zet alvast in je agenda: van 28 maart t/m 1 april 2022 vindt de 11e editie van de Week van het geld plaats! Tijdens deze week besteden scholen in het hele land aandacht aan financiële vaardigheden.

Ga naar Week van het geld
Gezocht: lesmateriaal voor speciaal onderwijs
Gezocht: lesmateriaal voor speciaal onderwijs

Voor onze leermiddelendatabase zijn we op zoek naar lesmateriaal over omgaan met geld voor het (voortgezet) speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Heb of ken jij lesmateriaal dat nog niet op onze website staat? Laat het ons weten!

Ga naar contact
Financiële geletterdheid en executieve functies
Financiële geletterdheid en executieve functies

Voor vmbo b/k en pro ontwikkelde kenniscentrum SLO themakaarten over financiële geletterdheid en executieve functies. Elke kaart omvat een Nibud leerdoel, bijbehorende executieve functies en handige oefeningen voor in de klas en thuis.

Download de themakaarten
Didactief Special
Didactief Special

Lees alles over leren omgaan met geld deze special over financiële geletterdheid. Hoe geef je op een praktijkschool invulling aan financiële educatie? Wat zijn de do’s & don’ts bij gesprekken over geld en welk effect heeft het puberbrein op geldzaken?

Lees de special
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.