geldlessen.nl

Subsidie voor financiële educatie op basisscholen

Vanaf 4 maart kan een afgebakende groep basisscholen een subsidie aanvragen voor financiële educatie. Hierdoor leren kinderen al op jonge leeftijd om te gaan met geld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt hiervoor in totaal dit jaar €11,2 miljoen beschikbaar.

Kinderen ontwikkelen al op jonge leeftijd financiële gewoontes die de basis leggen voor hun verdere leven. Door het geven van geldlessen leren ze al vroeg gezond financieel gedrag: hoe ze kunnen sparen, hoe zakgeld werkt en waarom het belangrijk is om je bankpas veilig op te bergen. Onderzoeken van Nibud en Wijzer in geldzaken laten het belang zien van een doorlopende leerlijn voor financiële educatie (van basisschool tot middelbare school en vervolgopleiding). Daarom was er de afgelopen jaren ook subsidie beschikbaar voor financiële educatie op de middelbare school en in het mbo.

Online informatiebijeenkomsten

Voor meer informatie en ter voorbereiding op aanvraag worden er online informatiebijeenkomsten georganiseerd op:

  • Maandag 10 februari van 10.00 tot 11.00 uur
  • Dinsdag 11 februari van 15.00 tot 16.00 uur
  • Donderdag 13 februari van 13.00 tot 14.00 uur

Meld je aan!

Subsidie voor geldlessen en ondersteuning ouders

Scholen kunnen voor een langere periode (ruim drie jaar) eenmalig financiële ondersteuning aanvragen en deze gebruiken om:

  • leerkrachten een opleiding te laten volgen om financiële educatie in bestaande vakken te integreren
  • medewerkers aan te nemen of vrij te stellen om te zorgen dat financiële educatie een structurele plek krijgt op school
  • ouders of verzorgers te ondersteunen in de financiële opvoeding van hun kinderen (door bijvoorbeeld bijeenkomsten te organiseren)

Deze scholen kunnen een subsidie aanvragen

We zien dat de druk op het primair onderwijs hoog is: scholen kampen met personeelsgebrek en worden overvraagd. Dit gaat ten koste van de leerprestaties. Tegelijkertijd is de urgentie voor financiële educatie in het onderwijs hoog. De subsidie is daarom open voor een afgebakende groep basisscholen. De scholen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn scholen in het primair onderwijs met een onderwijsachterstandsscore boven de drempelwaarde. Scholen die binnen het gebied van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid vallen, kunnen via dit programma geld krijgen voor financiële educatie.

Subsidie aanvragen

De lijst met scholen die in aanmerking komen voor de subsidie volgt binnenkort. 

Een aanvraag indienen is mogelijk van 4 maart t/m 31 maart 2025 via het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB). Meld je ter voorbereiding op de aanvraag aan voor één van de online informatiebijeenkomsten op 10, 11 en 13 februari 2025.

Meer informatie 

De subsidieregeling financiële educatie wordt aangeboden en uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met ministerie van Financiën en ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer informatie en alle details van de regeling is binnenkort te vinden op de website van Uitvoering Van Beleid. Voor vragen over de subsidie stuur je een email naar subsidieregelingSLIM@minszw.nl

De rol van Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd om via geldlessen.nl, de rol in te nemen van expertisepunt waar scholen terecht kunnen voor het actueel overzicht van scholing, informatie, advies en het delen van kennis over effectieve financiële educatie. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. 

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.