geldlessen.nl

Het geld van de toekomst po

Kinderen komen steeds jonger in aanraking met digitaal geld. Ze kopen iets in een game, zien een TikTok over crypto of horen thuis woorden als Bitcoin, blockchain of ‘snel rijk worden’. Maar hoe help je kinderen begrijpen wat geld eigenlijk is en hoe dat constant verandert? Daar helpen wij je bij met het workshoptraject.

Beschrijving van de training

In dit workshoptraject leer je als leerkracht hoe crypto, blockchain en digitaal geld een rol spelen in de leefwereld van kinderen. Je ontdekt hoe je deze thema’s op een speelse, veilige en begrijpelijke manier kunt verwerken in je les, passend bij hun leeftijd en belevingswereld.

We werken met herkenbare situaties, beeldende uitleg en creatieve werkvormen. Zo geef je kinderen niet alleen kennis voor hetgeen wat ze tegenkomen, maar ook het zelfvertrouwen om vragen te stellen, kritisch na te denken en bewuster met geld om te gaan.

Workshop 1: Introductie in crypto en digitaal geld

Steeds vaker krijgen kinderen iets mee over Bitcoin, digitaal geld of crypto en dan komen de vragen. In deze workshop leer je hoe je de basis helder uitlegt, zonder vakjargon. Met voorbeelden die passen bij je klas en tools om gesprekken open en nieuwsgierig te voeren. Je leert o.a.:

  • Wat is Bitcoin en waarom horen kinderen dat woord steeds vaker?
  • Wat is een blockchain en hoe leg je dat simpel uit?
  • Wat is een wallet en wat moeten leerlingen daar überhaupt mee?
  • Wat zien kinderen online en hoe praat je daar veilig over?
  • Investeren en risico’s: hoe maak je dat leeftijdsgericht bespreekbaar?

Aan het eind van de sessie ga je naar huis met inzicht, voorbeelden en inspiratie om met kinderen in gesprek te gaan. Op een manier die past bij hun leeftijd en jouw klas.

Workshop 2: Digitaal geld, online veiligheid en kritisch denken

In deze workshop gaan we dieper in op cryptocurrencies. Je leert hoe je onderwerpen als digitale portemonnees, oplichting, wachtwoorden en kritisch denken op een speelse manier bespreekbaar maakt. Niet met moeilijke termen, maar met praktische voorbeelden die passen bij leerlingen. Je leert o.a.:

  • Wat is een wallet en hoe leg je dat uit aan kinderen?
  • Hoe herken je digitale oplichting, misleiding en nepnieuws?
  • Welke risico’s horen bij digitaal geld?
  • Hoe leer je kinderen nadenken over veilig online gedrag?

Veel leerkrachten geven aan dat ze deze onderwerpen wel belangrijk vinden, maar het lastig vinden om ze zelf goed uit te leggen. In deze workshop krijg je de taal, voorbeelden, spel- en lesvormen om dat met vertrouwen te doen.

Workshop 3: De techniek achter cryptocurrencies voor leraren

Blockchain technologie klinkt ingewikkeld en eerlijk gezegd: dat is het soms ook. Sommige leerkrachten voelen aan dat er iets groots verandert, maar weten niet waar te beginnen. In deze workshop maken we de technologie van cryptocurrencies behapbaar en visueel, zodat jij zelf grip krijgt op de techniek achter crypto en digitaal geld en het aan leerlingen kunt uitleggen.

Je hoeft geen voorkennis te hebben. We gebruiken herkenbare voorbeelden, visuele analogieën en interactieve werkvormen, zodat je het zelf ook echt snapt en door kunt geven. Je leert o.a.:

  • Wat zijn smart contracts en waarom bestaan ze?
  • Hoe werken decentrale applicaties en wat maakt ze anders dan gewone apps?
  • Wat is blockchain-interoperabiliteit en wat kun je ermee in de klas?
  • Hoe zit het met veiligheid?

Je speelt ook ons interactieve ‘Nodespel’ waarbij leerlingen zelf een blockchainnetwerk vormen. Zo wordt een lastig concept ineens iets wat je kunt voelen, zien en onthouden.

Workshop 4: Het geld van de toekomst in de klas

Contant geld verdwijnt langzaam, en digitaal betalen wordt de norm – ook voor kinderen. Maar hoe leg je uit wat digitaal geld is, zonder te vervallen in lastige termen? In deze sessie verken je hoe je het verhaal van geld op een eenvoudige en herkenbare manier kunt verwerken in je les. Je leert o.a.:

  • Wat is digitaal geld van de centrale bank (CBDC’s) en waarom praten we daar nu over?
  • Hoe verandert betalen en wat betekent dat voor kinderen?
  • Hoe ontwikkelde geld zich: van schelpen tot programmeerbare code?
  • Hoe verwerk je dit in je les, zelfs als je weinig voorbereidingstijd hebt?

Je gaat naar huis met ideeën die je zo kunt inzetten en met meer vertrouwen in je eigen kennis. Want kinderen leren zelf al over geld, maar jij begeleid hen in hoe ze dat leren.

Praktische informatie

Duur scholing

4 workshops van 2 uur (8 uur totaal). Maatwerk mogelijk en aanbevolen voor verschillende docentgroepen.

Max. aantal deelnemers

15 deelnemers

Beschikbaar vanaf

1 april 2024

Locatie

Bij jullie op school

Leervorm/werkvorm

Theorie, rollenspellen, fysieke spelvormen, interactieve en digitale opdrachten en eventueel deskresearch.

Richtprijs

€4800 excl. btw

Contactpersoon

Raoul Esseboom

Over de aanbieder

Cryptotakkies helpt jongeren én hun begeleiders om grip te krijgen op het geld van de toekomst. Ze maken thema’s als crypto, blockchain, digitaal geld en financiële weerbaarheid begrijpelijk en bespreekbaar. Dit doen ze met eigentijdse voorbeelden, creatieve werkvormen en veel ruimte voor reflectie.

We gaven inmiddels les aan meer dan 5000 leerlingen, studenten, leraren en docenten op primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo scholen in heel Nederland. Daarnaast verzorgen we sinds 2022 een keuzevak op de Hogeschool Rotterdam en Mbo College Zuidoost. Ook werken we samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en verschillende basisscholen in Gouda, waar we lesgeven over digitaal geld, financiële risico’s en eigenaarschap.

Onze missie? Jongeren helpen om niet alleen gebruikers van geld te zijn, maar ook bewuste denkers en doeners in een steeds digitalere samenleving.

Aanbieder

Cryptotakkies

Kosten

Betaald

Geschikt voor

Locatie

Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.