Het geld van de toekomst
Steeds meer jongeren komen via verschillende kanalen in aanraking met crypto, nieuwe financiële tools en slimme marketingtrucs over ‘snel rijk worden’. Maar hoe bereid je leerlingen en studenten voor op een financiële (online) wereld die razendsnel verandert? Daar helpen wij je bij met dit workshoptraject.
Beschrijving van de training
In dit workshoptraject leer je als docent hoe crypto, blockchain en digitaal geld de wereld van morgen beïnvloeden. Je leert hoe je deze kennis kunt vertalen naar concrete lessen, gesprekken of opdrachten. Zo help je studenten bewuster omgaan met en voorbereid te zijn op een toekomst met nieuwe vormen van digitaal geld.
Workshop 1: Introductie in crypto en digitaal geld
Veel leraren en docenten willen hun leerlingen en studenten wel begeleiden in de wereld van crypto, maar lopen vast. Waar gaat het precies over? Wat moet je weten? Hoe leg je het uit zónder zelf expert te zijn?
In deze eerste sessie nemen we je stap voor stap mee in de basis. Geen vakjargon, wél heldere uitleg en voorbeelden die je direct kunt koppelen aan jouw lespraktijk. Je leert o.a.:
- Wat is Bitcoin en waarom heeft iedereen het erover?
- Hoe werkt blockchaintechnologie en waarom is dat belangrijk?
- Wat zijn wallets en hoe bewaar je digitaal geld veilig?
- Investeren en risico’s
- Wat zien jongeren online over crypto?
Workshop 2: Verdieping in crypto en financiële vaardigheden
Na de basisvragen over Bitcoin en wallets komen vaak de verdiepingsvragen. Over altcoins. Over memecoins. Over jongeren die ineens “gaan traden” of hun zakgeld in muntjes zonder fundamentele waarde stoppen. Over handelen, risico’s en verantwoordelijkheid.
In deze sessie duiken we samen in die wereld, en leggen we met beeldende voorbeelden exact uit wat cryptocurrencies zijn. Zo kun jij als docent ook eindelijk begrijpen wat die leerlingen bedoelen als het gaat over “rugpulls” en “degens”. Je leert o.a.:
- Altcoins en memecoins: wat zijn het en waarom zijn er zoveel?
- Handelen en traden: wat zien jongeren online?
- Cryptocurrencies: Hoe goed werken ze nu echt?
- Blockchain: Hoe werkt dit grote notitieboek?
Workshop 3: Blockchaintechnologie voor leraren en docenten
Blockchain wordt vaak gezien als iets technisch of vaags. Toch is het de basis van veel digitale toepassingen waar jongeren mee in aanraking komen. In deze sessie leer je wat het is, hoe het werkt en vooral: hoe je het kunt uitleggen zonder te verdwalen in de techniek.
We laten je zien hoe blockchain méér is dan ‘het systeem achter Bitcoin’ en hoe je het bespreekbaar maakt in de klas, ook zonder technische voorkennis. Je leert o.a.:
- Wat zijn smart contracts en waarom gebruiken bedrijven die?
- Hoe werken decentrale apps (dApps)?
- Wat is interoperabiliteit en waarom is dat belangrijk?
- Blockchain: Wat doen bedrijven hier eigenlijk mee?
Workshop 4: Het geld van de toekomst
De wereld om ons heen verandert snel. Contant geld verdwijnt langzaam, banken digitaliseren en er wordt steeds vaker gepraat over de digitale euro. Maar hoe bereid je leerlingen en studenten daarop voor? En hoe leg je uit wat deze veranderingen betekenen, zonder te verdwalen in de techniek?
In deze sessie kijken we vooruit. Je leert hoe je het thema ‘geld van de toekomst’ op een toegankelijke manier een plek kunt geven in je les. Of je nu economie, burgerschap, maatschappijleer of een profielvak geeft. Je leert o.a.:
- Portefeuillebeheer: wat geef je wel of niet mee in je les?
- Wat zijn CBDC’s en wat betekent dat voor leerlingen en studenten?
- Hoe verandert digitaal betalen de samenleving en hoe maak je dat zichtbaar?
- Hoe ontwikkelde geld zich en wat leren we daarvan?
- Hoe pak je dit aan in de les? Ook als je weinig tijd of voorkennis hebt?
Praktische informatie
Duur scholing
4 workshops van 2 uur (8 uur totaal). Maatwerk mogelijk en aanbevolen voor verschillende docentgroepen.
Max. aantal deelnemers
15 deelnemers
Beschikbaar vanaf
1 april 2024
Locatie
Bij jullie op school
Leervorm/werkvorm
Theorie, rollenspellen, fysieke spelvormen, interactieve en digitale opdrachten en eventueel deskresearch.
Richtprijs
€4800 excl. btw
Contactpersoon
Over de aanbieder
Cryptotakkies helpt jongeren én hun begeleiders om grip te krijgen op het geld van de toekomst. Ze maken thema’s als crypto, blockchain, digitaal geld en financiële weerbaarheid begrijpelijk en bespreekbaar. Dit doen ze met eigentijdse voorbeelden, creatieve werkvormen en veel ruimte voor reflectie.
We gaven inmiddels les aan meer dan 5000 leerlingen, studenten, leraren en docenten op primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo scholen in heel Nederland. Daarnaast verzorgen we sinds 2022 een keuzevak op de Hogeschool Rotterdam en Mbo College Zuidoost. Ook werken we samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en verschillende basisscholen in Gouda, waar we lesgeven over digitaal geld, financiële risico’s en eigenaarschap.
Onze missie? Jongeren helpen om niet alleen gebruikers van geld te zijn, maar ook bewuste denkers en doeners in een steeds digitalere samenleving.