Geldlessen op het mbo

Studenten op het mbo zitten in een belangrijke levensfase. Zij krijgen te maken met financiële verantwoordelijkheden zoals het afsluiten van een zorgverzekering, studielening en hun eerste baan. Ze worden 18 en geacht financieel zelfstandig te zijn. Tegelijkertijd liggen verleiding, beïnvloeding en risicovolle manieren om ‘makkelijk’ aan geld te komen op de loer.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers schulden of betalingsachterstanden heeft. En niet iedereen weet zelf de weg te vinden naar financiële hulp. Reden genoeg om in de klas aan de slag te gaan met financiële vaardigheden en met studenten het gesprek aan te gaan. Hoe ga je om met dagelijkse verleidingen? Spaar je voor later? En hoe maak je als consument weloverwogen keuzes?

Aan de slag met financiële vaardigheden

Kies in onze zoekmachine het lesmateriaal dat past bij jouw klas. Je kunt zoeken op trefwoord, filteren op onderwijsniveau, Nibud-leerdoel of type materiaal.

Ga naar
het lesmateriaal
Nu voor later
Nu voor later

De les ‘nu voor later’ laat studenten nadenken over hun financiële toekomst. Je kunt als MBO-docent de les zelf geven, of je kunt de les laten geven door een gastdocent uit de pensioensector. 

Lees meer over Nu voor later
Nibud leerdoelen
Nibud leerdoelen

Welke financiële kennis en vaardigheden heb je nodig om je inkomsten en uitgaven in balans te houden? Het Nibud omschrijft het in de competenties voor financiële redzaamheid. Hoe je daar komt, is omschreven in de Nibud leerdoelen.

Bekijk de Nibud leerdoelen
Doe mee met de Week van het geld
Doe mee met de Week van het geld

De Week van het geld was online te volgen vanuit de Studio Week van het geld. Bekijk de programma's terug of doe een proefles van de geldlessenproeverij.

Ga naar Week van het geld
Didactief Special
Didactief Special

Lees alles over leren omgaan met geld in deze special over financiële geletterdheid. Hoe breng je financiële educatie naar een hoger plan? Wat zijn de do’s en don’ts bij gesprekken over geld? en welk effect heeft het puberbrein op geldzaken?

Lees de special
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.