Geldlessen op het mbo

Studenten op het mbo zitten in een belangrijke levensfase. Zij krijgen te maken met financiële verantwoordelijkheden zoals het afsluiten van een zorgverzekering, studielening en hun eerste baan. Ze worden 18 en geacht financieel zelfstandig te zijn. Tegelijkertijd liggen verleiding, beïnvloeding en risicovolle manieren om ‘makkelijk’ aan geld te komen op de loer.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 37% van de mbo’ers schulden of betalingsachterstanden heeft. En niet iedereen weet zelf de weg te vinden naar financiële hulp. Reden genoeg om in de klas aan de slag te gaan met financiële vaardigheden en met studenten het gesprek aan te gaan over geldzaken. 

Aan de slag met financiële vaardigheden

Kies in onze zoekmachine het lesmateriaal dat past bij jouw klas. Je kunt zoeken op trefwoord, filteren op onderwijsniveau, Nibud-leerdoel of type materiaal.

Ga naar zoekmachine lesmateriaal mbo
Nu voor later
Nu voor later

De les ‘nu voor later’ laat studenten nadenken over hun financiële toekomst. Je kunt als MBO-docent de les zelf geven, of je kunt de les laten geven door een gastdocent uit de pensioensector. 

Lees meer over Nu voor later
Geldezels
Geldezels

Wat doe je als iemand vraagt of hij even je bankrekening mag gebruiken om wat geld over te maken? Slechts 25% van de jongeren weet wat een geldezel is. In deze film spreken we met jongeren over de gevaren en gevolgen van geldezel zijn. 

Bekijk de film
Nibud leerdoelen
Nibud leerdoelen

Welke financiële kennis en vaardigheden heb je nodig om je inkomsten en uitgaven in balans te houden? Het Nibud omschrijft het in de competenties voor financiële redzaamheid. Hoe je daar komt, is omschreven in de Nibud leerdoelen.

Bekijk de Nibud leerdoelen
Zorgen mbo-docenten over financiële zelfstandigheid eigen studenten
Zorgen mbo-docenten over financiële zelfstandigheid eigen studenten

Een ruime meerderheid (64%) van de burgerschapsdocenten op het mbo heeft studenten met financiële problemen in de klas. 

Lees het nieuwsbericht
De Week van het geld
De Week van het geld

Zet alvast in je agenda: van 28 maart t/m 1 april 2022 vindt de 11e editie van de Week van het geld plaats! Tijdens deze week besteden scholen in het hele land aandacht aan financiële vaardigheden.

Doe ook mee met de Week van het geld
Didactief Special
Didactief Special

Hoe breng je financiële educatie naar een hoger plan? Wat zijn de do’s en don’ts bij gesprekken over geld? en welk effect heeft het puberbrein op geldzaken? Lees alles over leren omgaan met geld in de special van vakblad Didactief over financiële geletterdheid.

Lees de special
18 worden
18 worden

Op je 18e ben je officieel volwassen, met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Handige informatie, checklists en links over alles wat je moet regelen als je 18 jaar wordt vind je op de website van Wijzer in geldzaken. 

ga naar website
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.