Geldlessen » Onderwijstype » Voortgezet onderwijs

Geldlessen op het voortgezet onderwijs

Het lijkt allemaal zo makkelijk: een gratis telefoon bij je abonnement, muziek via Spotify en contactloos betalen in de winkel. Online kun je 24 uur per dag kopen waar je zin in hebt, digitale marketing wordt steeds slimmer ingezet en geld is voor veel jongeren hét middel om erbij te horen. De verleidingen zijn groot en jongeren krijgen al jong te maken met financiële keuzes.

Steeds meer jongeren hebben moeite om grip te houden op hun uitgaven en komen in financiële problemen. Daarom is het belangrijk dat ook op school aandacht wordt besteed aan financiële vaardigheden.

Het belang van financiële educatie

Uit internationaal onderzoek blijkt dat 19% van de 15-jarigen in Nederland niet beschikt over basisvaardigheden voor financiële geletterdheid zoals het overzien van de consequenties van keuzes of plannen maken. Het internationale PISA-onderzoek toont bovendien aan dat jongeren die regelmatig met ouders over geldzaken praten beter scoren dan jongeren die dat niet doen. Ook blijkt uit dit onderzoek dat landen waarin financiële vaardigheden zijn opgenomen in het curriculum beter scoren. Reden genoeg om ook op school aandacht te besteden aan financiële vaardigheden.

Aan de slag met financiële vaardigheden

Kies in onze zoekmachine het lesmateriaal dat past bij jouw klas. Je kunt zoeken op trefwoord, filteren op onderwijsniveau, Nibud-leerdoel of type materiaal.

Ga naar zoekmachine lesmateriaal voortgezet onderwijs
Interactieve lessen in Lessonup
Interactieve lessen in Lessonup

Wijzer in geldzaken maakte een aantal lessen voor het vmbo waarmee je financiële onderwerpen op een laagdrempelige en interactieve manier in de klas kunt introduceren. De lessen zijn gemaakt in de tool van Lessonup.

Ga naar de lessen
Didactief Special
Didactief Special

Hoe breng je financiële educatie naar een hoger plan? Wat zijn de do’s en don’ts bij gesprekken over geld? en welk effect heeft het puberbrein op geldzaken? Lees alles over leren omgaan met geld in de special van vakblad Didactief over financiële geletterdheid.

Lees de special
Doe mee met de Week van het geld
Doe mee met de Week van het geld

Zet alvast in je agenda: van 28 maart t/m 1 april 2022 vindt de 11e editie van de Week van het geld plaats! Tijdens deze week besteden scholen in het hele land aandacht aan financiële vaardigheden.

Ga naar Week van het geld
Themakaarten voor vmbo en praktijkonderwijs
Themakaarten voor vmbo en praktijkonderwijs

Voor vmbo b/k en pro ontwikkelde kenniscentrum SLO themakaarten over financiële geletterdheid en executieve functies. Elke kaart omvat een Nibud leerdoel, bijbehorende executieve functies en handige oefeningen voor in de klas en thuis.

Download de themakaarten
Deel deze pagina per e-mail
De link is per e-mail opgestuurd.